волочанинъ


волочанинъ
ВОЛОЧАНИН|Ъ (22), -А с. Житель Волока:

а чего будеть искати мнѣ. и моимъ боѩромъ. и моимъ слугамъ. у новъгородьцевъ. и у новоторъжьцевъ. и у волочанъ. Гр 12941301 (1, новг.); совкупившесѩ Тфѣричи. Москвичи. Волочане. Новоторжьци. Зубчане. Рожевичи. и шедше биша Литву ЛЛ 1377, 170 об. (1285);

||=житель Волока, занимающийся перевозом или перетаскиванием судов и товаров на волоке:

Которыи вълъчанинъ. възмьть латиньскыи товаръ. чересъ вълъкъ вѣсти. а что погынеть ѡ(т) того товара. что ѥмоу приказано. тъ платити всемъ вълъчанъмъ. Гр 1229, сп. А (смол.); послати емоу [волочскому тиуну] чл҃вка своего въ борзѣ къ волочаномъ. ать перевезоуть немецьскии гость и смолнѩны с товаромь. Гр 1229, сп. D (смол.); Которыи волочанинъ возметь латинскыи товаръ. чересъ волокъ вести. Гр 1229, сп. С (смол.).


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Смотреть что такое "волочанинъ" в других словарях:

  • везти — ВЕЗ|ТИ (46), ОУ, ЕТЬ гл. Везти, переправлять кого л., что л. при помощи каких л. средств передвижения: и се чюдо преславьно бысть. ˫ако же бо везѩхоу ст҃ааго бориса. СкБГ XII, 25г; а которыи волочанинъ въскладывать товаръ немецьскии. или… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • волокъ — ВОЛОК|Ъ (86), А с. Пространство на водоразделе, через которое волокли и перетаскивали суда и грузы из одной речной системы в другую: Которыи вълъчанинъ. възмьть латиньскыи товаръ. чересъ вълъкъ вѣсти. а что погынеть ѡ(т) того товара... тъ платити …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.